Wie die Lutken Brot buken (Kak su lutki klěb pjakli)
Niedersorbisch
Gaž lutki su kśěli pjac, su k buram šli, aby sebje źěžu wupožycyli. Źěža jo wjelike kulowate sudobje z drjewa, w kótaremž su něga śěsto zaměšali. Lutki su měli pitśku źiwnu rěc. Su-li kśěli źěžu měś, su gronili: “My njocomy njewašu njeźěžu njeměś. My njocomy wam za to njepśinjasć njenaš njeklěb.”
Psow se wóni wjelgin bójachu. Nježli su někomu do dwóra stupili, su lutki wołali: “Pśiwěžćo wašogo wusćěraka, ten na howac kusa.”
Gaž su dopjakli, su luźam źěžu zasej pśinjasli a zrazom někótare lutkowe “njeklěby”. To su byli kulowate klěbaški, kótarež wjelgin derje słoźechu, ale pitśku pěskowate běchu.
Deutsch
Wenn die Lutken backen wollten, gingen sie zu den Bauern, um sich einen hölzernen Backtrog zu borgen. Darin wurde früher der Teig angerichtet. Die Lutken sprachen sehr eigentümlich. Fragten sie nach dem Backtrog, hieß es: „Wir wollen nicht euren Nichtbacktrog haben. Wir wollen euch dafür ein Nichtbrot nicht bringen.“
Große Furcht hatten sie vor Hunden. Bevor sie jemandem auf den Hof traten, riefen sie: „Bindet euren Kläffer an, der beißt uns sonst.“
Hatten sie fertiggebacken, gaben sie den Trog zurück und einige Nichtbrote. Das waren runde kleine Brote, die sehr gut schmeckten aber etwas sandig waren.
Quelle: Werner Meschkank, Cottbus; www.raddusch-spreewald.de